aisthisis

Wednesday, January 10, 2007

Υποκειμενική πραγματικότητα

Ξεκινώντας, καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους! Επίσης ζεστή και μαγική!
Πέρασα πολύ ωραία, ξεκουράστηκα, είδα φίλους, χάρηκα το σπίτι και τα παιδιά μου, ταξίδεψα...τα έκανα όλα!

Με απασχόλησε το πόσο ο καθένας βλέπει τη ζωή και τους άλλους με τον εντελώς προσωπικό του τρόπο. Είναι σα να ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα, σα να μιλάμε κινέζικα ο ένας στον άλλον.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει το πιο αντικειμενικό, πώς μπορεί κανείς να το προσεγγίσει. Αν μαθαίνοντας και θεραπεύοντας τον εαυτό μας απ' τις πληγές του, πετυχαίνουμε ένα πιο πλατύ και ελεύθερο πεδίο όρασης.

Αν πρέπει να πω μια τεχνική, θα πω να αδιαφορήσουμε για το καλό ή το κακό, το ηθικό ή το ανήθικο, το σωστό ή το λάθος και να δούμε όλα και όλους μέσα απ' το συναίσθημα. Εχει σημασία, αφού δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια ενός άλλου, να αφεθούμε να μας αγγίξει το ιδιαίτερο χρώμα της ψυχής του που μόνο αυτόν αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη απόχρωση.
Το να κατατάσσουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες είναι στείρο, απέλπιδο, αποξενωτικό,...

Η διάκριση που δίνει η διαίσθηση είναι που μας φωτίζει και αφυπνίζει κομμάτια του εαυτού μας μέχρι τότε απολιθωμένα. Κερδίζουμε στιγμές του άλλου, ένα φευγαλέο του βλέμμα, το feeling της μοναδικότητάς του. Τα έχουμε κι ας μην τον έχουμε.

Τελικά, ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ ΓΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ.
Ο ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΕΚΤΕΘΟΥΜΕ, Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ, ΣΕ ΚΕΝΑ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ.

Τέλος, αν επικεντρωθούμε στα σημαντικά, αν κοιτάμε τη ζωή με εξέλιξη και προοπτική, αν έχουμε την εγρήγορση να αποποιούμαστε το φόβο, να απολαμβάνουμε, να νιώθουμε μέθη μέσα απ' τον παλμό της ζωής, να θυμόμαστε το Διόνυσο...νομίζω η πραγματικότητά μας θα χωρέσει λιγη αντικειμενικότητα.

Θα ήθελα, οποιος έχει τη διάθεση να γράψει σχόλιο, αν θέλει, να γράψει το χρώμα που νιώθει ότι εκπέμπει η ψυχή του.

12 Comments:

  • At 11:10 PM, Blogger John D. Carnessiotis "Asteroid" said…

    Δεν ξέρω αν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να διακρίνουμε το χρώμα της ψυχής μας... Είμαστε μάλλον πολύ υποκειμενικοί για κάτι τέτοιο ή, πάλι, μπορεί να επηρεαζόμασθε από την διάθεση μιας κάποιας στιγμής και να βλέπουμε το χρώμα της διαθέσεως κι όχι το χρώμα της ψυχής. Το ένα είναι παροδικό, περιστασιακό, το άλλο πιο σταθερό, πιο διαρκές, ίσως κι απαράλλαχτο στα χρόνια, μερικές φορές...
    Το βέβαιο είναι ότι οι άλλοι, όσοι ενδιαφέρονται, έχουν κεραίες και το πιάνουν αυτό το χρώμα - ίσως όχι μ' όρους χρωμάτων, αλλά το πιάνουν κι ασυναίσθητα ή συνειδητά ανοίγονται μαζί μας ή μαζεύονται. Το θέμα είναι να ενδιαφέρονται για την ψυχή μας και να ενδιαφερόμαστε κι εμείς γι' αυτήν, ώστε, αν νοιώσουμε πως μπορεί να φέρνει προς το μαύρο, κάτι να κάνουμε, να το ξανοίξουμε. Πώς; Με συγγνώμες, όταν πρέπει να τις δώσουμε ή να τις ζητήσουμε, με ευκαιρίες στους άλλους και, μέσα από τους άλλους, σ' εμάς, με ευκαιρίες απ' ευθείας προς εμάς, με τα ρίσκα στις ανθρώπινες σχέσεις μας - τα μόνα ρίσκα, που αξίζουν, γιατί βγαίνει κι η ψυχή μας κεδισμένη απ' αυτά!..

     
  • At 3:03 AM, Blogger just me said…

    Οι γιορτές σου έκαναν προφανώς πολύ καλό, έκαναν την ψυχή σου ουράνιο τόξο.
    Δεν ξέρω αν οι ψυχές μας εκπέμπουν πάντα το ίδιο χρώμα, ή αν εκπέμπουν το ίδιο χρώμα προς τα έξω και το ίδιο προς τα μέσα. Πάντως κάποιοι καταφέρνουν να εκπέμπουν προς τα έξω το φωτεινό μέρος του φάσματος και να κρατάνε μέσα του τις γκρίζες και σχοτεινές χρωματικές συχνότητες, και είναι ευλογία να συναντηθείς μαζί τους έστω και μία φορά.

     
  • At 12:48 PM, Blogger Αίσθησις said…

    asteroid και just me, συμφωνώ με όσα λέτε, τα ίδια σκέφτομαι κι εγώ.
    Ωστόσο, πιστεύω στην κυριαρχούσα φύση της προσωπικότητάς μας και αυτή θα πρέπει να έχει μια σταθερή απόχρωση που κατά καιρούς σκιάζεται ή τροποποιείται από συνθήκες, συγκυρίες κλπ.
    Έγώ πάντως, αισθάνομαι άλλοτε πορτοκαλί και άλλοτε λιλά!

     
  • At 1:31 AM, Blogger Caesar said…

    Το πώς βλέπει ο καθένας τη ζωή & τους άλλους, είναι μάλλον προσωπική υπόθεση που έχει να κάνει με την κοσμοθεωρία του καθενός μας.
    Κάποιος είπε ότι έχουμε μια υποκειμενική εικόνα για τον ίδιο μας τον εαυτό, η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι άλλοι για μας, και η πραγματική μας υπόσταση.
    Είναι, πιστεύω πολύ δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να υπάρχει κάτι το αντικειμενικό.
    Περισσότερο κλείνω προς την διαίσθηση που αναφέρεις, και που θα μπορούσε να συνθέσει σιγά-σιγά το πάζλ μιας άλλης προσωπικότητας.
    Η επιφύλαξη & ο φόβος της έκθεσής μας οδηγεί σε μια διαρκή υπερένταση και φυσικά εμποδίζει το πραγματικό πλησίασμα.
    Αλλά πώς θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς ;
    Kι όμως το μεγαλύτερο κεφάλαιο είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, τόσο περίπλοκες όμως που δεν περισσεύει χρόνος για να τις απλοποιήσουμε.
    Όσο για το χρώμα της ψυχής ή ό,τι κι αν εννοούμε ψυχή, θα έλεγα ότι έχει τις εναλλαγές τις θάλασσας, όπως πολύ όμορφα το έγραψε ο Άρης Αλεξάνδρου: "Δοκίμαζε, συνέχισε τα γυμνάσματά σου / κοίτα που κι η θάλασσα ανακατεύει συνεχώς / ουρανό και φύκια / πασχίζοντας να βρεί το σωστό της χρώμα"

     
  • At 7:59 AM, Blogger fish eye said…

    μαλλον παιρνουμε διαφορα χρωματα..αναλογα με τη διαθεση μας..χρωματικη παλετα ειμαστε..!!

     
  • At 5:18 AM, Blogger Αίσθησις said…

    caesar, ταυτίζομαι μαζί σου σε όσα λες και μου άρεσαν πολύ τα λόγια του Αλεξάνδρου.

    με το φεγγάρι αγκαλιά, είμαστε παλέτα, αλλά νιώθω ότι μια απόχρωση αντιπροσωπεύει πιο πολύ τον καθένα. Δεν επιμένω, γιατί...ποιος μπορεί να το αποδείξει!

     
  • At 9:13 AM, Blogger markos-the-gnostic said…

    τι θαυμαστό που θα ήταν να ανοιγόμαστε στους άλλους χωρίς μάσκες και να έκαναν το ίδιο κι εκείνοι - πραγματικά όλα θα ήταν αλλιώς -κι όσοι θα ήταν ακόμη έξω απ το παιχνίδι θα ζήλευαν και θα έμπαιναν κι εκείνοι -εγώ αυτή τη περίοδο είμαι τυρκουάζ [με συγκίνησε πάρα πολύ το κέιμενο σου]

     
  • At 5:13 AM, Blogger melomenos said…

    ειμαι της αντίθεσης μάλλον νομίζω ότι η ψυχή μου αν έχει χρώμα θα ήταν το κόκκινο της φωτιάς και το πράσινο της χαλάρωσης
    καλό απόγευμα

     
  • At 1:00 PM, Blogger Αίσθησις said…

    Μαρκο, θα ζήλευαν πραγματικά, αλλά πού είναι ο πυρήνας που θα τους συγκινήσει? Επίσης ωραίο το τυρκουάζ!

    melomene, εντυπωσιακή η αντίθεση, αλλά και τόσο ανθρώπινη και κατανοητή. Πάντως και τα δυο χρώματα τα διάλεξες στο απόλυτο-όχι σε απόχρωσή τους-προφανώς κάτι λέει αυτό για σένα, αλλά...τι?

     
  • At 4:16 PM, Blogger Viceatelier said…

    "ασπρόμαυρο" [όχι απαραίτητα στίς ψυχοπλακωτικιές του αποχρώσεις]

     
  • At 7:15 AM, Blogger melomenos said…

    έχεις δίκιο είμαι άνθρωπος που τα θέλω όλα και πολύ(δηλαδή πλεονέχτης)με την καλή έννοια π.χ. πολύ αγάπη να δινω και να παίρνω,τρυφερότητα,έρωτα, φιλία,αδελφοσύνη,συμπόνια, ρομαντισμό... κ.α.
    όσο πιο πολύ γίνετε, όσο πιο πολύ μπορώ!δεν ικανοποιούμαι με λίγα!!!
    καλησπέρα

     
  • At 8:31 AM, Blogger Αίσθησις said…

    stelio, ασπρόμαυρο!!!??? Δηλαδή όχι χρώμα!? Αφού οι φωτογραφίες σου έχουν χρώμα, έχουν ψυχή!
    Εντυπωσιάστηκα πάλι απ' τα απρόβλεπτα και ενδιαφέροντα που μου γράφετε.

    melomene, καλησπέρα και σ' εσένα. Είναι ωραίο να μαθαίνουμε ο ένας τον άλλον μέσα απ' αυτά που γράφουμε.

     

Post a Comment

<< Home