aisthisis

Tuesday, February 27, 2007

Η θεά Αρτεμη

Η Αρτεμη ήταν κόρη του Δία και της Λητούς. Οταν έγινε 3 χρονών, η μητέρα της την οδήγησε στον Ολυμπο για να τη δείξει στο Δία. Αυτός, μεγεμένος από την ομορφιά της, θέλησε να ικανοποιήσει όλες της τις επιθυμίες. Η Αρτεμη ζήτησε τόξο και βέλη, αγέλη κυνηγετικών σκύλων, πομπή από νύμφες και αιώνια αγνότητα.

Ως θεά του κυνηγιού, συμβολίζει την άγρια φύση. Το ελάφι, ο λαγός και το ορτύκι, με κοινό γνώρισμα τη μεγάλη ταχύτητα, το γεγονός ότι είναι άπιαστα, υπογραμμίζουν τη φευγαλέα φύση της θεάς, που αντιπροσωπεύει την ανεξαρτησία και την ελευθερία.

Για την Αρτεμη η αγνότητα αντιπροσωπεύει τη θέληση να ζει μόνη, χωρίς σύντροφο. Είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την απόλυτη αυτονομία της.Ο άνδρας που επιλέγει γυναίκα σαν την Αρτεμη, κρύβει συνήθως μαζοχιστική επιθυμία για πόνο. Γυναίκες σαν την Αρτεμη, μπορούν να προκαλέσουν βαθύ πόνο στον άνδρα. Στην άγρια φύση, σύμβολο της οποίας είναι η θεά, επιβιώνει όποιος προλάβει και χτυπήσει πρώτος. Η Αρτεμη, χτυπάει πάντοτε πρώτη. Οι άνδρες, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, έλκονται από μια τέτοια γυναικεία μορφή, την οποία είναι αδύνατο να κατακτήσουν. Οσο πιο δύσκολη και αμφίβολη είναι, τόσο πιο γοητευτική και ελκυστική γίνεται.

Αγνότητα για την Αρτεμη, είναι να μη δοθεί, να διατηρήσει την ανεξαρτησία της απέναντι στον έξω κόσμο, που θα ήθελε να την καθυποτάξει και να την κατακτήσει. Η Αρτεμη είναι το πρωτότυπο της της διφορούμενης, της ανένταχτης προσωπικότητας. Οσο πιο μυστηριώδεις και ανένταχτοι δείχνουμε, τόσο πιο σαγηνευτικοί γινόμαστε, αφού η ελευθερία και η ανεξαρτησία μας αφοπλίζουν κυριολεκτικά τον άλλον, τον βγάζουν από την πεπατημένη.

Η Αρτεμη ενσαρκώνει την εικόνα του ανεξάρτητου και ελεύθερου θυληκού, που στοχεύει στον απόλυτο σεβασμό των προσωπικών ενδιαφερόντων. Είναι το φερέφωνο μιας υγιούς μορφής θυληκού εγωισμού.

Ενα από τα χαρακτηριστικά της Αρτεμης, είναι η απόλυτη ευστοχία της, ικανότητα που όφειλε στο γεγονός ότι οι στόχοι της, ήταν εσωτερική της υπόθεση.

Η Αρτεμη έχει "ανοσία" στον έρωτα. Δεν αποπλανάται και δε μεταφέρεται σε άγνωστα βασίλεια όπως η Περσεφόνη, ούτε ψάχνει σύντροφο όπως η Ηρα. Η Αρτεμη είναι η ενσάρκωση της φυσικής και ηθικής ακεραιότητας, το πρότυπο της αδιάφθορης και ολοκληρωμένης γυναίκας, που δε χρειάζεται βοήθεια για να προχωρήσει. Η εσωτερική σιγουριά της της δίνει τη δύναμη των καθαρών και αυτόνομων αποφάσεων.

Πού οφείλεται αυτή η σιγουριά; Οταν μικρή οδηγήθηκε στον πατέρα της Δία, αυτός της πρόσφερε αδίσταχτα την υποστήριξή του και τη δυνατότητα να αποχτήσει ό,τι ποθούσε η ψυχή της. Από εκείνη τη στιγμή έγινε ακατανίκητη. Τι σημαίνει αυτό; Η αποδοχή του κάθε ανθρώπου από αυτόν που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα παιδικά του μάτια, είναι καθοριστική για τη μελλοντική του ασφάλεια και ανασφάλεια.


...Συνεχίζεται με τη θεά Εστία.

10 Comments:

 • At 2:01 PM, Blogger markos-the-gnostic said…

  μπράβο ρε αίσθηση. πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η σειρά ψυχολογίας της μυθολογίας που μας ετοιμάζεις. και πολύ μέσα στα όσα περνάμε στη καθημερινότητα μας. γιατί η μυθολογία βέβαια, όπως και κάθε τι ζωντανό, αφορά τη ζωή, το τώρα, τις καθημερινές εκφράσεις. όποιος χρησιμοποιεί τη μυθολογία για διανοουμενισμούς και ακροβατικές εθνικιστικές αλληγορίες ας παπαγαλίζει μες στη ξηρότητα του.
  Πολύ ενδιαφέρον αυτό "γυναίκες σαν την Αρτεμη, μπορούν να προκαλέσουν βαθύ πόνο στον άνδρα". Ναι αυτές οι γυναίκες είναι τρομερά ελκυστικές

   
 • At 9:10 PM, Blogger Αίσθησις said…

  Mάρκο, κάτι θα ξέρεις για να το λες. Δεν ετοιμάζω σειρά ψυχολογίας της μυθολογίας-εκτός αν το θέλετε. Θα αναφερθώ σ'αυτές τις δυο θεές για συγκεκριμένο λόγο.

   
 • At 11:46 PM, Blogger Alkyoni said…

  Πολύ ενδιαφέρον αυτό "γυναίκες σαν την Αρτεμη, μπορούν να προκαλέσουν βαθύ πόνο στον άνδρα". Ναι αυτές οι γυναίκες είναι τρομερά ελκυστικές
  Μήπως αγαπητή αίσθηση να γράφατε ένα τέτοιο ποστ;;; (με συμβουλές);;;
  καλημέρα :)

   
 • At 4:25 AM, Blogger just me said…

  ...Δεν ετοιμάζω σειρά ψυχολογίας της μυθολογίας-εκτός αν το θέλετε
  Το θέλουμε, το θέλουμε!!!

  Όντως πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση. Να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, όμως; Μήπως η "ανοσία" της Άρτεμης στον έρωτα, η αυτάρκειά της και η συνεχής επιδίωξη της ευστοχίας είναι ένα είδος συμπλέγματος της Ηλέκτρας; Κανείς άντρας δεν είναι τόσο τέλειος όσο ο μπαμπάς, στον οποίο πρέπει να αποδεικνύω συνεχώς ότι είμαι στο ύψος των αυξημένων απαιτήσεών του για μένα; (Eχω φίλη "Άρτεμη", γι' αυτό ρωτάω).

  Σε φιλώ.

   
 • At 7:10 AM, Blogger Αίσθησις said…

  Αλκυόνη, μου θύμισες κάτι γράμματα που διαβάζουμε σε περιοδικά και ζητούν συμβουλες οι αναγνώστριες από κάποιον Χ.
  Μακάρι να μπορούσα να έδινα συμβουλές, αλλά ούτε στον εαυτό μου πετυχαίνω πάντα!

  just me, η Αρτεμη είναι αποφασισμένη να βγάλει απ' τη ζωή της τον κόσμο των σχέσεων, να αποκλείσει το αρσενικό, πράγμα αντίθετο προς την ανθρώπινη φύση. Το αρσενικό και το θυληκό είναι δύο αυθύπαρκτες και αυτόνομες διαστάσεις με όρο την αλληλλοσυμπλήρωσή τους.
  Υπάρχει και μέσα μου το ερώτημα: τι θα απογίνει η Αρτεμη; Ζω, σημαίνει βιώνω όλες τις εμπειρίες που προσφέρει η ζωή και σημαντικότερη είναι η συνάντηση με το άλλο φύλο.Η άρνηση αυτής της εμπειρίας σημαίνει και άρνηση της γνήσης και της κατανόησης της ζωής.
  Οσο για το αίτημά σου, θα προσπαθήσω να το ικανοποιήσω, καθώς έχω το βιβλίο:η ψυχή της γυναίκας του Αldo Carotenuto, που αναφέρει πολλά για τη μυθολογία.

   
 • At 12:04 PM, Blogger CAESAR said…

  Αγαπητή Αίσθησις, μια μικρή ένσταση στο όμορφο & ενδιαφέρον κείμενο σου.
  Γιατί το να ζεί χωρίς σύντροφο, θεωρείται αγνότητα, ενσάρκωση της φυσικής και ηθικής ακεραιότητας, πρότυπο της αδιάφθορης γυναίκας.......
  και όχι απλώς επιλογή, αυτονομία, ή ανεξαρτησία ή ανένταχτη προσωπικότητα ;))

   
 • At 12:28 PM, Blogger Αίσθησις said…

  caesar, μ'αρέσει η ερώτησή σου, παρ'όλο που δε μπορώ να σου απαντήσω! Φοβάμαι ότι πρέπει να ρωτήσεις τους ...αρχαίους! Καληνύχτα. :)

   
 • At 5:56 PM, Blogger Jason said…

  Εμένα αυτή είναι η αγαπημένη μου από τους 12.
  Πάντα της είχα ιδιαίτερη αδυναμία.

   
 • At 10:45 AM, Blogger Αίσθησις said…

  jason, είσαι κι εσύ νεαρός...! Κι εμένα με εντυπωσίαζε πάντα.

   
 • At 5:28 AM, Blogger AYPA said…

  Η Άρτεμις απείχε από τον έρωτα και το σεξ με τους άνδρες συγκεκριμένα, ή γενικότερα;

   

Post a Comment

<< Home